PVC дограма
За последните няколко години PVC прозорците станаха изключително популярни и навлязоха трайно в съвремения живот. Това не е учудващо, тъй като те притежават редица преимущества. Благодарение на превъзходното уплътняване, както и на херметичността на стъклопакета тези прозорци прекрасно защитават от студ, шум и прах; екологично чисти са; удобни и прости са за експлоатация; лесно се подържат и задълго съхраняват добрият си външен вид.
Поливинилхлоридът (PVC)  е вид синтетичен полимер, който зае полагащото му се място на пазара за прозорци със своите изключителни топло- и шумоизолационни качества.

Сравнeния. Свойства на PVC
Сравнявайки познатите до този момент дограми - дървените - с тези от PVC, можем да кажем следното: дървото има много добри топлоизолиращи показатели и притежава необходимата здравина, но за съжаление, за да запази тези си качества изисква специална подръжка, особено с течeние на времето. PVC дограмата не изискава никаква специална подръжка и ремонт, притежава голяма здравина и много добри топло- и шумоизолационни свойства.

Преимущества на PVC прозореца
PVC прозорци се изработват в Германия още от средата на 50-те години. Техният дял от тогава до сега се характеризира с постоянно нарастване. Понастоящем PVC прозорците съставляват 47 % от пазара на прозорци в Германия (за сравнение: дървени - 30 %; алуминиеви - 21 %; други комбинации - 2 %). Прозоречните профили се произвеждат от непластифицирано твърдо PVC с повишена удароустойчивост. Голямото търсене на прозорци от PVC е обусловено както от икономически, така и по технически причини. PVC прозореца  се характеризира с големи икономии на отопление при експлоатацията му. Периодичното миене на прозореца (стъкло и рамка) е напълно достатъчно, за да съхрани външния вид и екплоатационните качества много години.

Термични свойства
PVC - това е материал с много малка топлопроводимост . Профилите от PVC са сходни по този показател с дървените, т.е. явяват се добри топлоизолатори и практически не се запотяват. Профилите в тъмни цветове имат по голямо линейно разширение от тези в бяло, тъй като при облъчване те поглъщат повече топлина. Но поради ниската топлопроводимост, при това едностранно нагряване от слънцето, действителното линейно разширение на профила е много по-малко от теоретичното.


Пожароустойчивост
Твърдото PVC по DIN 4102, част 1 се отнася към строителните материали клас В1, т.е. трудногорими (не подържат процес на горене след прекратяване на горенето на външен източник).

Топлоизолация
От времето на енергийната криза в средата на 70-те години, топлоизлацията играе все по- решаваща роля при избора на прозорци. Това се проявява като следствие от повишените изисквания по въпросите на икономията на енергия. Общите загуби на топлина от прозорците в сградите, в зависимост от типа остъкляване е в рамките на 20 - 30%. Различаваме два основни вида загуби на топлина:
- загуби при пренос на топлина - това са загуби от пренасяната от строителните елемeнти топлина - например при прозорците от рамката и стъклопакетите;
- загуби на топлина от въздухообмен - тези загуби са от наличието на отвори в сградата, т.е. отворени прозорци, неуплътнени фуги и вентилационни системи; Топлото винаги се стреми към студеното, т.е. през зимата отвътре - навън. Потокът топлина през камерите на PVC профила е незначителен. Това в пълна степен важи за многокамерните профили с голяма конструктивна ширина.

Шумозащита
Старите прозорци освен ниската си топлоизолация имат и още един недостатък. Поради лошото уплътняване, външният шумов фон, пренасян по въздуха преминава безпрепятствено в помещенията. Едно от основните изисквания към прозореца като строителен елемент е неговата шумоизолация. Тези изисквания са различни в зависимост от това какво е предназначението на помещението. Често в една и съща сграда изискванията за шумоизолация в отделните помещения са различни. За определяне на допустимото ниво на шума се отчитат и вътрешните източници (напр. битовите уреди).
При много добра изолация от "външния" шум, проблем може да стане "вътрешния". Степента на шумоизолация при прозорците, зависи от симетрията на стъклопакета (дали е от две еднакви по дебелина стъкла или те са различни), дебелината на стъклата и броя на уплътнителите. Шумоизолационните свойства на прозореца не зависят толкова от материала на рамката, колкото от нейната конструкция и типа остъкление.

Противовзломна защита
Акцентът и тук пада главно върху остъкляването. За защита на отваряемите части на прозореца се използва противовзломен обков, а като цяло - различни типове стъкла: армирани, триплекси, бронирани, със защитно фолио.


   PVC дограма   Алуминиева дограма   Тераси   Зимни градини   НОВО: Врати с декоративни панели   Окачени тавани   Аксесоари
 Начало  Продукти  Галерия  Полезна информация  Гаранции  Цени  Дограма на изплащане  Партньори  За контакти
"Алпина пласт" - монтаж на PVC и Алуминиева дограма - © 2008 Design: www.izberisi.com